Welkom op Oranjemuiden.nl
Oranjevereniging Arnemuiden

logo

De IJsclub ’t Ouwe Gat is in 2012 opgericht door 14 mensen, die zich tot doel hebben gesteld om verlichting te plaatsen op het Oude Gat in Arnemuiden tijdens schaats periodes.

De club heeft geen betalende leden, maar een bijdrage zoals hulp bij het op- en afbouwen en onderhouden van het ijs of in financiële vorm is welkom.

Wij zijn per januari 2013 onder gebracht bij de Oranjevereniging Arnemuiden. Zo is het voor ons mogelijk om gebruik te maken van bestaande faciliteiten en toch als zelfstandige club te werken.

We zijn er klaar voor; hopen op vorst!

De afgelopen jaren vroor het nooit hard genoeg voor voldoende ijsvorming op het Oude Gat om veilig het ijs op te kunnen en is er dus weinig of geen activiteit geweest op het Oude Gat tijdens de winterperiodes. Telkens was in de winters het Oude Gat wel bevroren. Maar elke keer niet goed genoeg voor een ideale ijsvloer om te schaatsen.

Toch blijven we als ijsclub altijd nog hoop houden voor de toekomst. De materialen hebben we inmiddels allemaal bij elkaar gespaard en in bezit. We kunnen nu het hele Oude Gat met verlichting voorzien, tijdens een schaatsperiode. Ook hebben we nu zelf een borstelveegmachine en een omgebouwde grasmaaier als sneeuwschuiver. We kijken er elk jaar naar uit om de nieuwe machines te testen, maar elke keer komt het er net niet van.

Nogmaals we blijven hopen, zodat we in de winterperiode en bij voldoende strenge vorst weer mogen genieten op het Oude Gat. En dat we dan weer met z’n allen overdag maar zeker nu ‘s avonds lekker kunnen schaatsen.

Wat vooraf ging.
Tijdens de winter van 2010 – 2011 is bij enkele schaatsers het idee ontstaan om verlichting te plaatsen op het Oude Gat wanneer er geschaatst kan worden.
Eind 2011 is een groep van 12 mensen bij elkaar gekomen om hier vorm aan te geven. Er werd een begin gemaakt met het kopen van materialen. Dit werd mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het wijkbudget van de gemeente Middelburg. Nog voor de jaarwisseling werden er 30 steigerbuizen in het water geplaatst.
Met de gemeente werd ook overleg gevoerd, om bij het te plaatsen hoogaars silhouet een zogenaamde marktkast te zetten om het silhouet te verlichten. Hierop kon dan ook een groot gedeelte van de verlichting worden aangesloten. In de vorstperiode van februari 2012 was het al mogelijk om een lengte van meer dan 300 meter te verlichten dankzij de snelle plaatsing van de marktkast en het beschikbaar stellen van prikkabel door een winkelier uit Arnemuiden. Een aantal vrijwilligers langs het Oude Gat wilden een stroomaansluiting leveren. Dit was een groot succes. Daarom werd besloten om een club op te richten. Deze club bestaat inmiddels uit 14 schaatsliefhebbers die er zorg voor willen dragen dat tijdens schaatsperiodes in een zo kort mogelijke tijd verlichting wordt geplaatst over de gehele lengte. Hierbij kan ook een beroep worden gedaan op een aantal vrijwilligers die bij de op- en afbouw helpen.

Kern met Pit.
Om aan meer financiële middelen te komen heeft de club zich ingeschreven voor de wedstrijd Kern met Pit van de Kon. Nederlandsche Heide maatschappij.
In januari 2011 werden wij genomineerd voor de provincie Zeeland. Wanneer wij in staat zouden zijn onze plannen binnen een jaar te realiseren, zouden wij in aanmerking komen voor een prijs van € 1.000 en de titel Kern met Pit Zeeland. Drie weken later werd ons plan al tot uitvoer gebracht.
Bij deze wedstrijd hoort een provinciale stemronde waarbij het publiek een voorkeur uit kan spreken voor één van de acht genomineerden. Om onze club en het project onder de aandacht te brengen hebben wij een aantal acties op touw gezet. Hieronder was ook de deelname aan de winterfair van 2012. Hierbij hebben wij veel sympathie gekregen van de bevolking en naast een groot aantal stemmen hebben wij een mooi bedrag bij elkaar verdiend. Van dit geld is samen met het geld dat tijdens de schaatsperiode is opgebracht weer nieuw materiaal gekocht. Wanneer wij de Kern met Pit trofee Zeeland winnen, dingen wij ook mee naar de landelijke verkiezing Kern met Pit. Hierbij zijn ook weer geldprijzen te winnen.